Umjetnost uživanja u kafi

Ispijanje espressa iskustvo je za sva čula.

Kafa u punom smislu

Savršena kafa je cijeli svemir u jednoj šoljici, koji otkriva svoju profinjenost nakon što se uključi svih naših 5 čula.

Izgled

Karakterističan vizuelni izraz espresso kafe, s hemijske tačke gledišta je njegova krema ili pjena.

"Krema je gusta i postojana."

Sve nagovještava kako ćete uživati u vrhunski pripremljenom espressu s gustom i postojanom pjenom, boje lješnjaka, bez mjehurića zraka ili bijelih tačkica.Tamno smeđa boja dolazi od karamelizacije šećera. Illy šoljica je savršene veličine i oblika za očuvanje kompaktnosti kreme. Debljina porculana održava kafu toplom, pri optimalnoj temperaturi za ispijanje (oko 65 °C).

Zvuk

Pažljivo slušajte kako se priprema vaša kafa i šta se dešava oko vas.

"Svaki zvuk je bitan."

Svaki zvuk je bitan za potpuno uranjanje u svijet uživanja: zveckanje šoljica, sipanje zrna kafe u spremnik, koja se zatim melju u mlinu, kafa koja istječe u šoljicu. Oni također definiraju način na koji uživate u vašoj kafi i kako je doživljavate: buđenje uz doručak, miješanje kafe, smijeh na večeri s prijateljima ili samo miran trenutak za opuštanje.

Članak iz illycaffè Francuska

Miris

Duboko udahnite i dopustite aromatičnim notama kafe da pomiluju i potaknu vaša čula.

"Aromatične note kafe miluju i potiču čula."

Kafa može biti snažna i bogata, ili rijetka i slaba. Može imati elegantne, čiste, nježne ili obične osobine. Snažna aroma Illy espressa odaje note voća i laganog citrusa, meda, karamele i note svježeg jasmina, te snažne note čokolade i tosta.

Ukus

Espresso je koncentrat ukusa koji se mogu zadržati u ustima do 15 minuta. Osjetljiva ravnoteža između slatkih, kiselih i gorkih ukusa ključna je za njihov sklad.

"Koncentrat ukusa."

Slatki ukus potječe od karakteristika kafe korištene u mješavini i postupka prženja zrna kafe. Što se duže prži, gubi slatkoću i postaje gorča.

Ravnoteža između gorčine i kiselosti je tipična za kvalitetnu Arabica kafu.

Dodir

Uzmite vašu šoljicu, zavrtite vaš espresso i pogledajte gustoću.

"Pogledajte gustoću."

Od prvog gutljaja, otkrit ćete snažno tijelo, osjećaj pune i ugodne slatkoće u ustima, nastao zahvaljujući uljima i šećerima. Znači, aroma i tijelo zajedno, razlikuju espresso od ostalih napitaka.Tijelo mora imati željenu glatkoću: kada se espresso pravilno pripremi, kafa sklizne u usta i pomiluje okusne pupoljke.