EKLER SA KAFOM

  • Broj osoba 8
  • Zahtjevnost pripreme Srednje zahtjevna
  • Vrijeme pripreme 40 min

Sastojci

130 g brašna
65 g putera
Malo soli
250 ml vode
20 g šećera
4 jaja
500 ml mlijeka
40 ml espressa
5 žumanaca
80 g šećera
40 g brašna
30 g kukuruznog brašna
Fondan glazura

Priprema

Za eklere:
U šerpi otopite puter sa vodom, šećerom i solju. Dodajte prosijano brašno i kuhajte na tihoj vatri - trebalo bi da se lako odvoji od ivice posude. Sklonite sa vatre i dodajte jaja, dobro promješajte. Formirajte tijesto dugačko oko 6-8 cm na plehu, pazeći da budu na odgovarajućoj udaljenosti jedan od drugog. Premažite eklere žumancetom i pecite na 180 ° C 20-25 minuta, zatim smanjite temperaturu na 150 ° C i ostavite oko 10 minuta. Izvadite eklere iz pećnice kada spolja porumene (iznutra treba da ostanu mekani). Ostavite ih da se ohlade.

Za kremu:
U šerpi zagrijte mlijeko sa kafom. U posudi umutite žumanca sa šećerom dok ne dobijete kremu. Dodajte brašno i kukuruzno brašno. Dodajte vruće mlijeko i dobro promješajte. Prebacite smesu nazad u šerpu i ostavite da se krčka, neprestano mešajući. Ostavite ga na vatri nekoliko minuta, a zatim ga ostavite sa strane da se ohladi. 

Formiranje eklera:
Koristeći malu vrećicu, napravite rupu na svakom kraju eklera i napunite kremom. Zagrijte fondant glazuru i ukrasite eklere.

Ako niste pronašli fondant glazuru, možete je pripremiti kod kuće. U posudi pomiješajte 60 g šećera u prahu sa vodom dok ne dobijete gustu kremu. Dodajte prehrambenu boju, a zatim ukrasite eklere.